SIMIT & DJEVREK
Potrebni sastojci iza testo :
400 gr brasna
100 ml tople vode
100 ml toplog mleka
1 suvi kvasac
2 kašike šećera
1 jaje
50 gr otopljenog putera
1 kašika soli.
Potrebni sastojci za potapanje djevreka :
300 ml vode
2 - 3 kašike meda i
1 kašika brašna.
I jos oko 100 gr susama.
Način pripreme :
U toplo mleko I vodu , dodajte kvasac I secer I ostavite da se aktivira.
Nadisli kvasac, dodajte u brašno, promešajte pa dodajte ostale sastojke . Zamesite lepo testo i ostavite ga oko 1 h.
Nadislo testo, malo premesite uz minimalno dodavanje brasna. Podelite ga na 12 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Prekrite obavezno krpom da vam se testo ne suši.
Svaku lopticu, razvuci u štapić.
Spajati po dva štapića, i upredati kao pletenice. Na kraju zatvorite krug da bi dobili djevrek.
Dobićete 6 kom.
Vodu, med I brašno dobro izmešajte, da ne ostanu grudvice. Svaki djevrek potopiti sa obe strane u to pa u susam i ređati na pek papiru. Prekrite krpom I ostavite jos 20 min.
U zagrejanoj rerni na 180C peci 20 min.
Pečene prekrite krpom I ostavite da se malo prohlade.
Primjedbe
Objavi komentar