SIMIT & DJEVREK


 Potrebni sastojci  iza testo :

400 gr brasna

100 ml tople vode

100 ml toplog mleka

1 suvi kvasac

2 kašike šećera

1 jaje

50 gr otopljenog putera

1 kašika soli.

Potrebni sastojci za potapanje  djevreka :

300 ml vode

2 - 3 kašike  meda i

1 kašika brašna.

I jos oko 100 gr susama.

Način pripreme :

U toplo mleko I vodu , dodajte kvasac I secer I ostavite da se aktivira. 

Nadisli kvasac, dodajte u brašno, promešajte pa dodajte ostale sastojke . Zamesite lepo testo i ostavite ga oko 1 h.

Nadislo testo, malo premesite uz minimalno dodavanje brasna. Podelite ga na 12 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Prekrite obavezno krpom da vam se testo ne suši.

Svaku lopticu, razvuci u štapić.

Spajati po dva štapića, i upredati kao pletenice. Na kraju zatvorite krug da bi dobili djevrek. 

Dobićete 6 kom.

Vodu, med I brašno dobro izmešajte, da ne ostanu grudvice.  Svaki djevrek potopiti sa obe strane u to pa u susam i ređati na pek papiru. Prekrite krpom I ostavite jos 20 min.

U zagrejanoj rerni na 180C  peci 20 min. 

Pečene prekrite krpom I ostavite da se malo prohlade. 





Primjedbe

Popularni postovi