LAZANJE SA CURETINOM



Malo drugacije lazanje od obicnih.
Ovaj put umesto mlevenog mesa, koristila sam belo curece meso.

Kolicinu za ovu manju lazanju ostavicu vam ovde a vi prilagodite ako pravite vecu.
Potrebno  za crveni sos :
400 gr curetine
1/2 glavice crnog luka ili 1 manji
1 cen belog luka
so
biber
vlasac
suseni bosiljak
origano
i 1 konzerva paradajiz pelata
Na malo ulja prvo izdinstati crni luk, posolite ga odmah da sto pre omeksa, pa dodati beli luk.Ubacite curetinu, secenu na sitne kockice i dinstati dok meso ne pobeli i malo omeksa.Zacinite sa solju, biberom i ostalim zacinima po ukusu.
Obicno koristim suvi bosiljak jer ima jaci ukus, dok svez izgubi ukus prilikom dinstanja.Naravno ako ga imate, dodajte svez bosiljak na samom kraju i onda ce dati onaj pravi ukus.
U sve to, sipajte konzervu pelata, usitnite viljuskom mali paradajiz, promesajte, smanjite jacinu sporeta, poklopite i istavite da se dinsta najmanje pola sata uz povremeno mesanje. sto se duze dinsta, vise se ukusi prozimaju i dobijete na kraju predivan sos.

Besamel sos:
50 gr putera ( margarina ),
1 kasika ulja
4 kasike ostrog brasna
600 ml mleka
3 kasike grckog jogurta ili kisele pavlake
i malo kackavalja po izboru.
U serpici na tihoj vatri otopite puter sa kasikom ulja, kada malo zapeni, stavite brasno ( ja koristim ostro jel se manje prave grudvice ), dobro umesajte dok se brasno uprzi i stvori kao neko mrvicasto testo. Polako sipajte mleko, ne odjednom i u stalno mesanje kuvajte do zeljene gustine. Sos posolite, dodajte bibera i muskantnog orascica. Sve vreme mesajte, da ne bi zagoreo i pri kraju dodati grcki jogurt ili pavlaku i malo kackavalja.
Ako vam je sos bas gust ( zavisi i od brasna ), didajte jos malo mleka jel za lazanju ne treba sos da bude bas gust.
Ostalo je jos redjanje.
Kiristila sam Barili kore za lazanje i one ne morajz da se kuvaju pre redjanja.
Ciniju u kojoj redjate lazanje, prvo je podmazite puterom pa prelite besamelom. Preko besamela, poredjajte kore i njih zalite opet besamelom, jel kore su suve i treba lepi da upiju. Prekio besamela, sipajte crveni sos, pa kackavalj i tako redom.
Zadnji sloj idu kore, besamel i kackavalj.
Pecnicu zagrejte na 220 C stepeni i pecite 20 min.
Pecenu lazanju ostavite malo da se ohladi pa tek onda seci.
Meni je i hladna lazanja odlicna.
Ako probate, javite utiske 💋

Primjedbe

Popularni postovi